dosering av granulat

Materialframställning – grunden för en lyckad industriell tillverkning

Att kunna framställa material med anpassade egenskaper är grunden för en framgångsrik industriell produkttillverkning. Swerea är ledande inom tillämpad forskning och utveckling för framställning av metalliska material, keramer, polymerer och textilier.

Swerea är specialiserat på metallurgiska processer, legeringsutveckling, gjutning, stelning och ämnesframställning till tillverkningsprocesser som plåtformning, valsning, smidning och värmebehandling samt även pulverteknik.

Vi behärskar även framställningsprocesser för keramer. Vi har lång erfarenhet av dels hantering av finpartikulära pulver, särskilt i vätskor, och efterföljande formningsprocesser för keramiska komponenter. Vi har också kunskap och utrustning för formsprutning av polymera material, kompoundering och extrudering av film.

Funktionella fibrer och dess framställning är ett av våra spetskompetensområden. Fibrerna fungerar som byggstenar i förädlade textila material, till exempel inom beklädnad, teknisk textil och medicinteknik. Ett annat fokusområde är våtspinning av fibrer från biobaserade råvaror, t ex från cellulosa.

Kontakt och mer information

jonas aspling

Jonas Aspling

Phone: 
+46 (0)31-706 63 29